Zó kom je van je coronakilo’s af

Zó kom je van je coronakilo’s af

Coronakilo’s, een woord dat daadwerkelijk bestaat. Veel mensen vinden het moeilijk om elke dag ritme en structuur aan te brengen nu ze al meer dan een jaar veel thuis zitten. Ze snoepen/eten/drinken meer dan voorheen. Daarnaast zijn veel mensen minder gaan bewegen. De combinatie van meer eten en minder bewegen brengt in veel gevallen extra kilo’s met zich mee, de zogenoemde coronakilo’s. In dit artikel geef ik je een aantal nuttige tips hoe je van die coronakilo’s af kunt komen.

Wat wil je echt en waarom?

Om echt gemotiveerd te raken om een gezondere leefstijl aan te gaan nemen, heb je intrinsieke motivatie nodig. Door jezelf bijvoorbeeld af te vragen waarom je gezondheid/meer energie zo belangrijk vindt. Het is echter belangrijk om nog een paar keer de waarom-vraag te herhalen, dus doorvragen. Dan kom je namelijk tot de kern van wat je echt belangrijk vindt. Schrijf dat voor jezelf op en hang het op een zichtbare plek. Zo word je er steeds aan herinnerd wat je écht belangrijk vindt en waarom.

Maak een doel.

Om houvast te hebben, helpt het om een doel voor ogen te hebben. Je weet dan waar je naartoe werkt en waar je het voor doet. Het is wel belangrijk om een reëel doel op te stellen. Liever een doel dat haalbaar is (bijvoorbeeld 4 kilo afvallen in 2 maanden), dan een doel dat je meerdere keren moet bijstellen omdat je weet dat je het toch niet gaat halen.

Zorg voor een planning.

Ga boodschappen doen met een lijstje, maak een weekmenu, maak een dagplanning wat je gaat eten, plan genietmomenten in voor de komende week, plan beweegmomenten in voor de komende week. Allemaal voorbeelden van planningen die je kunnen helpen om gezonder te gaan leven. Een beetje voorbereiding helpt je namelijk om gezondere keuzes te maken.

Zorg voor voldoende ontspanning.

Gezond eten en voldoende bewegen zorgt er meestal voor dat je gaat afvallen. Maar als je daarnaast regelmatig stress ervaart, kan dat het afvallen tegenhouden. Het is dus belangrijk om voldoende te ontspannen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen of door te mediteren. Als je stress verlaagt, verlaag je namelijk ook het cortisol in je bloed. Daardoor gaan je bloedsuikerspiegel en insuline naar beneden, met als effect vetverbranding in plaats van vetopslag. Lekker gaan relaxen dus.

Zorg voor voeding in plaats van vulling.

In de supermarkt zijn maar weinig producten die echt gezond zijn. Veel producten zijn vulling in plaats van voeding. Het zijn bewerkte producten met veel toegevoegde suikers en zout. Probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten, producten die dicht bij de oorsprong liggen. Denk aan groente, fruit, noten, zaden, zilvervliesrijst, aardappelen, eieren, vlees en vis.

Beloon jezelf af en toe.

Geef jezelf de tijd om af te vallen. De coronakilo’s zaten er niet binnen 4 weken aan, dus je hoeft ze ook niet zo snel te verliezen. Ga uit van zo’n 500 gram tot 1 kilo per week. Eet zoveel mogelijk gezond, maar vergeet niet om jezelf af en toe te belonen met iets minder gezonds dat je echt lekker vindt. De 80/20 regel is hierbij een goed uitgangspunt.

Wil je graag van je coronakilo’s af, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op. Wie weet word ik dan binnenkort wel jouw personal voedingscoach.