Zó eet je bewuster

Zó eet je bewuster

Veel mensen eten niet meer 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes, maar eten de hele dag door. Al dat snaaien zorgt voor veel extra calorieën die op den duur weer voor de nodige extra kilo’s gaan zorgen. Door bewuster te gaan eten, eet je minder en lekkerder. Maar hoe doe je dat? Lees vooral even verder, want zó eet je bewuster.

Neem de tijd

Gemiddeld heeft je lichaam ongeveer 20 minuten nodig om signalen van verzadiging door te sturen naar de hersenen. Als je sneller eet dan pik je dit signaal niet op en eet je dus vaak meer dan nodig. Kauw je eten goed en neem af en toe even een korte pauze tijdens het eten.

Eet in een rustige omgeving

Als je voor de televisie eet of tijdens het eten op je smartphone zit, dan ben je niet heel bewust bezig met je eten. Vaak heb je niet eens door dat je bord al leeg is en ben je misschien geneigd om nog wat meer op te scheppen. Eet dus in een rustige omgeving, zonder beeldschermen, zodat al je aandacht naar het eten zelf gaat.

Waarom eet je?

Als je iets gaat eten, sta dan eens stil waarom je precies eet. Eet je omdat het etenstijd is, omdat je verdrietig of boos bent, omdat je stress hebt of omdat je lichaam echt voeding nodig heeft? Probeer eens om alleen te eten als je lichaam daar echt om vraagt (dus als je echt een hongergevoel hebt).

Vulling of voeding

Alles wat je eet kun je onderverdelen in vulling of voeding. Veel producten die te verkrijgen zijn in de supermarkt zijn vulling. Ze vullen je lijf, maar bevatten geen voedingsstoffen voor je lichaam. Bedenk, voordat je iets gaat eten, of het vulling of voeding is. En spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 1 keer per dag iets mag eten dat valt onder vulling en de rest van de dag alleen maar voeding eet.

Geniet meer, eet minder

Houd je van lekker eten, maak van jezelf dan een “luxe lijner”. Geniet van kleine, lekkere hapjes. Ga dus niet voor die hele reep chocolade, maar geniet van een heerlijke stukje chocolade of een bonbon. En graai op een verjaardag niet alles van de tafel, maar kies voor hetgeen jij het allerlekkerst vindt. Geniet daar dan extra van.

Creëer genietmomenten

Alle lekkere/ongezonde dingen verbieden heeft geen zin. Dat houd je een tijdje vol, maar op een gegeven moment is die drang er toch. Je blijft er steeds maar weer aan denken en voor je het weet is die zak chips alweer leeg. Creëer voor jezelf daarom genietmomenten en geniet op die momenten van iets dat je ontzettend lekker vind. Het verbieden van ongezond eten heeft geen zin, minderen wel.

Wil je graag leren om bewuster te gaan eten, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op. Wie weet word ik dan binnenkort wel jouw personal voedingscoach.