Vraag en antwoord

Vragen en antwoorden over gezonde voeding.

Wat is gezond brood?

Het meest gezonde brood is volkoren brood. Het bevat veel vezels en dat zorgt onder andere voor een goede darmwerking. Je zou denken dat volkorenbrood donker van kleur is, maar dat is niet altijd waar. Kijk goed op de verpakking of het brood dat je koopt ook echt volkoren is.Welk drinken is gezond?

Iedereen weet wel dat water het meest gezond is, maar wat kun je nog meer drinken zonder al te veel suikers binnen te krijgen? Thee en koffie zijn ook gezond (zonder suiker uiteraard). Let er bij koffie wel op dat je het beperkt tot 4 kopjes per dag. Daarnaast is melk/melkvervanger en drinkyoghurt ook een goed alternatief. Let e bij de melkvervangers en de drinkyoghurt op dat er geen toegevoegde suikers inzitten. Tot slot kun je kiezen voor bronwater met een smaakje als gezond alternatief.


Is fruit gezond?

Ja, fruit is gezond. Het verlaagt onder andere het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar eet er niet teveel van: houdt het bij 2 stuks (200 gram) per dag. In fruit zitten fruitsuikers en je lichaam herkent deze suikers niet als “gezonde suikers”. Veel mensen komen niet aan hun dagelijkse portie fruit, dus kleine kans dat je te veel fruit eet.


Wat is gezond broodbeleg?

Er zijn verschillende soorten gezond broodbeleg. Denk aan humus met avocado, zuivelspread met tomaatjes, hüttenkäse met plakjes komkommer, 100% pindakaas, 30+ kaas, magere smeerkaas en groentespreads. Voor meer inspiratie, lees mijn artikel “Een gezonde boterham”.


Hoeveel groente moet je per dag eten?

Het voedingscentrum adviseert 250 gram groente per dag. De gemiddelde Nederlander eet slechts 135 gram groente per dag, veel te weinig dus. Veel mensen eten alleen groente bij de avondmaaltijd, dan lijkt 250 gram erg veel. Om aan de gewenste hoeveelheid groente te komen, kun je bijvoorbeeld een bakje rauwkost nemen als tussendoortje. Je kunt ook groente eten bij je lunch in de vorm van vers gemaakte soep, een salade, crackers of volkoren boterhammen belegd met zuivelspread en avocado of hummus met tomaatjes. Kortom, mogelijkheden te over om aan voldoende groente te komen.


Moet ik elke dag naar de sportschool?

Nee, je hoeft niet elke dag naar de sportschool om gezond te blijven. Probeer om door de dag heen zoveel mogelijk te bewegen. Ga lopend en met de fiets naar de supermarkt, neem de trap in plaats van de lift, beperk zitten en maak elke dag een wandeling van 20-30 minuten.


Wat is een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt is een belangrijke start van je dag. Het geeft je veel energie om de ochtend goed door te komen. Je kunt de dag beginnen met een schaaltje kwark/yoghurt met ontbijtgranen en een stuk fruit, maar je kunt ook prima ontbijten met volkoren boterhammen/crackers met gezond beleg.


Is pindakaas gezond?

Als je de juiste pindakaas op je boterham smeert, is pindakaas een heel gezond broodbeleg. De 100% pindakaas (maakt niet uit welk merk), bestaat alleen maar uit pinda’s en heeft verder geen toevoegingen. Pinda’s zijn peulvruchten en vallen onder noten. Noten en pinda’s zijn heel gezond voor je. Advies is om elke dag 25 gram ongezouten noten te eten. Met 1 boterham met 100% pindakaas zit je al op 15 gram, dus je kunt met een gerust hart elke dag een boterham met 100% pindakaas eten. Eet smakelijk!