Voldoende bewegen, zó doe je dat

Voldoende bewegen, zó doe je dat

Als voedingscoach geef ik vooral advies over gezond(er) eten. Maar met alleen gezonder eten heb je nog geen gezonde leefstijl. Daarom is beweging ook een onderdeel van de begeleidingstrajecten die je bij mij kunt volgen. Maar wanneer beweeg je nu genoeg? En welke soort van beweging is dan het beste? In dit artikel vertel ik je daar meer over. Voldoende bewegen, zó doe je dat.

Belang van beweging
Het is ontzettend belangrijk om elke dag voldoende te bewegen:
* De kans op hart- en vaatziekten kan verlaagt worden met 20-30%
* Je bloeddruk verlaagt
* Bewegen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit (minder last van stress)
* Je wordt energieker
* Je nachtrust wordt beter.
Reden genoeg dus om in beweging te komen.

Ga iets doen wat je leuk vindt
Om te zorgen voor voldoende beweging hoef je niet persé naar de sportschool. Er zijn veel mensen die een abonnement hebben op de sportschool, maar nooit gaan. Ze zijn niet gemotiveerd genoeg. Eén van de redenen is dat ze het eigenlijk helemaal niet leuk vinden om om naar de sportschool te gaan. Het is daarom erg belangrijk om een vorm van bewegen te vinden die bij je past en die je leuk vindt. Er zijn genoeg manieren van bewegen te bedenken. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.

Concrete doelen
Als je een vorm van bewegen hebt gevonden die je leuk vindt om te doen, maak dan een concreet en haalbaar doel voor jezelf. Als je niet gewend bent om veel te bewegen, begin dan met bijvoorbeeld 3 x per week 20 minuten wandelen. Plan voor jezelf dagen en tijdstippen waarop je dit gaat doen, bijvoorbeeld dinsdag en donderdag na het avondeten en zaterdagochtend na het ontbijt. Zo is de kans van slagen groter. Als dit 2/3 weken goed gaat, kun je het gaan uitbreiden. Tot je uiteindelijk elke dag aan het bewegen bent.

30 minuten per dag
Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 150 minuten per week matig intensief bewegen voldoende voor een goede gezondheid. Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder. Als je deze minuten verdeelt over de week, kom je op ongeveer 30 minuten per dag. Naast 30 minuten per dag matig intensief bewegen, is het belangrijk om 2-3 keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen.

Kom van de bank af!
Nu je weet dat voldoende beweging belangrijk voor je is, is het tijd om van de bank af te komen en een plan te maken. Vind je het lastig om dit zelf te doen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen.