Van dieet naar eetwissels

Van dieet naar eetwissels

Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat je minder kans maakt op promotie of een nieuwe baan als je (te) dik bent. Op dieet gaan, lijkt dan dé oplossing. Een dieet werkt ook wel (op het moment dat je ermee bezig bent), maar zodra je er weer mee stopt, dan vliegen de kilo’s er weer aan. Wat werkt dan wél? Kleine aanpassingen zijn beter; van dieet naar eetwissels.

Dieten werkt maar even.

Veel mensen gaan meerdere keren per jaar op dieet. Meestal in januari (de welbekende goede voornemens; nu moet ik toch écht gezond gaan doen) en in september (in de vakantie heb ik toch écht te vaak de bbq aangezet en te veel op m’n strandbedje gelegen). Zo’n dieet bestaat meestal uit sapjes, shakes of repen. Lekker makkelijk, want je hoeft nergens over na te denken en je weet zeker dat je gaat afvallen. De kilo’s vliegen er vaak snel vanaf. Logisch, want je krijgt maar heel weinig calorieën binnen (eigenlijk te weinig). Na een week of 6 is het meestal weer gedaan met zo’n dieet. De shakes komen ondertussen je neus uit en je lijf snakt weer naar normaal eten. Het dieet heeft 6 weken zijn werk gedaan en ervoor gezorgd dat jij wat kilo’s lichter bent geworden. Maar dan gaat het mis. Je pakt je oude eetpatroon weer op en de kilo’s vliegen er weer aan (en vaak nog wat extra kilo’s). Je lijf krijgt ineens weer veel meer calorieën binnen en kan dat niet goed verwerken. Als je dit traject meerdere keren per jaar doet, dan krijg je het zogenoemde jojo-effect; in eerste instantie val je af (tijdens het volgen van het dieet), maar daarna kom je weer aan (en weeg je na een tijdje vaak nog meer dan voordat je begon met het dieet).

Hoe dan?

Het is soms best lastig om gezond te eten of gezonde keuzes te maken. Overal om je heen word je verleid door ongezond voedsel. In de supermarkt liggen de ongezonde producten vaak in het zicht en zijn ze ook nog vaak in de aanbieding. En als je door de stad loopt, dan is er op iedere hoek van de straat wel een eetgelegenheid (en niet de meest gezonde). Toch is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen op het gebied van gezond eten. Een gezond eetpatroon is niet alleen goed voor je lichaam, het zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren en beter kunt presteren op je werk. Mag je dan nooit meer ongezond eten? Tuurlijk wel. Door gebruik te maken van de 80/20 regel zorg je ervoor dat je de meeste tijd gezond eet en drinkt, maar dat je ook af en toe lekker kan genieten van een stuk taart of een bakje friet.

Eetwissels

Om gezonder te gaan eten, hoef je vaak echt niet je hele voedingspatroon om te gooien. Door een paar kleine aanpassingen te doen (eetwissels genoemd), ben je vaak al een heel eind. Een kleine aanpassing is namelijk langer vol te houden en wordt sneller een gewoonte, zodat je er niet meer over hoeft na te denken. Je kunt je eetwissel bijvoorbeeld invoeren bij het kiezen van broodbeleg, tussendoortjes en drinken. Dat zijn vaak dingen die makkelijk te veranderen zijn, zonder dat je hele grote veranderingen hoeft aan te brengen. Maak eens 2 eetwissels en hou die 2 weken vol. Gaat dat goed, dan kun je de week daarna een nieuwe eetwissel erbij pakken. Door niet te veel tegelijk aan te pakken, is het goed vol te houden en werk je langzamerhand toe naar een gezonder voedingspatroon. Van dieet naar eetwissels dus.

Rust, ontspanning en plezier.

Een gezond voedingspatroon is erg belangrijk, maar het is van groot belang om een algehele gezonde levensstijl er op na te houden. Een gezonde levensstijl bestaat niet alleen maar uit gezond eten. Je kunt heel gezond eten, maar als je verder niet beweegt, ga je niet heel veel merken. Zorg elke dag voor minimaal 30 minuten beweging. Maak een wandeling, pak de fiets of ga lekker even sporten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Als je namelijk veel last hebt van stress (op je werk bijvoorbeeld), dan kan dat het afvallen in de weg staan. Ook een slechte nachtrust werkt niet bevorderlijk voor het afvallen, dus zorg dat je lekker en voldoende slaapt. En tot slot, geniet van het eten. Neem er de tijd voor en proef wat je binnenkrijgt. Eten moet een feestje zijn.