Koken met pakjes en zakjes: gezond of niet?

Koken met pakjes en zakjes: gezond of niet?

De supermarkten staan vol met maaltijdmixen en wereldgerechten. Het is erg makkelijk, want met een paar extra ingrediënten staat je avondmaaltijd binnen een half uurtje op tafel. Maar koken met pakjes en zakjes: is het gezond of niet? En als het niet gezond is, hoe kun je het dan gezond maken?

Gemak

Het lijkt zo makkelijk en dat is het vaak ook: een zakje maaltijdmix of een wereldgerecht klaarmaken. Koop een paar ingrediënten en je avondmaaltijd staat zo op tafel. Het is ook makkelijk omdat je niet heel lang hoeft na te denken wat je vanavond gaat eten. Ga voor het schap staan en kies welk gerecht je op tafel wilt zetten. Er is immers keus genoeg.

Veel ingrediënten

Kijk voor de aardigheid eens op de achterkant van een verpakking van een kant-en-klaar zakje of pakje. Het zal je opvallen dat er heel erg veel ingrediënten in zitten. Veel van deze ingrediënten ken je waarschijnlijk ook niet. Zo’n pakje is dus erg bewerkt en het bevat veel toevoegingen, zoals zout, verzadigde vetten, zoetstoffen, voedselverbeteraars en suiker. Als voorbeeld neem ik tomatensaus. In veel verpakkingen met tomatensaus zitten veel extra toevoegingen en E-nummers. In een pakje gezeefde tomaten zitten alleen tomaten en een heel klein beetje zout. De gezeefde tomaten zijn dus de gezondste keuze en kun je heel makkelijk zelf op smaak brengen met gedroogde of verse kruiden. Gezeefde tomaten zijn ook nog eens een stuk goedkoper.

E-nummers

Ook zitten er vaak veel E-nummers in maaltijdmixen om ervoor te zorgen dat het product lang houdbaar blijft. Een van de meest bekende E-nummers is E621. Dit is een smaakversterker met een umami smaak, een soort bouillonsmaak die ook zit in chips en chinees eten. Het is een lekkere smaak die er vaak voor zorgt dat je blijft eten.

Gezond of niet?

De vraag is nu: koken uit pakjes en zakjes, is het gezond of niet? Een zakje of pakje maaltijdmix met veel (onbekende) ingrediënten en veel toevoegingen als zout en suiker is niet echt gezond. Als je namelijk te veel zout, suiker en verzadigde vetten binnen krijgt dan wordt de kans op hart- en vaatziekten verhoogd. Vers maken en het gebruiken van verse producten blijft gewoon de gezondste optie. Maar hoe doe je dat?

Maak zelf je wereldgerechten

De bekende wereldgerechten zijn heel goed zelf te maken. Zonder pakjes en zakjes zet je een gezond wereldgerecht op tafel met verse ingrediënten. En in de meeste gevallen ben je er geen extra tijd mee kwijt. Dat wil jij toch ook? Kijk eens op de websites van leuke recepten en project gezond. Op deze manier kun je toch blijven genieten van je favoriete wereldgerecht.

Wil je meer kook- en bakinspiratie? Kijk dan eens op mijn website. Er staan veel gezonde recepten op die vaak makkelijk zijn om te maken.