Koffie, gezond of niet?

Koffie, gezond of niet?

Er gaan veel verhalen de ronde over de gezondheid van koffie. Sommige mensen zeggen dat koffie slecht voor je is, volgens anderen is koffie juist wel goed voor je. In dit artikel lees je er alles over. Is koffie nu gezond, of niet?

Welke koffie is gezond?
Zwarte koffie (dus zonder melk en suiker) past in een gezond eetpatroon (met de Schijf van Vijf). Kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf, omdat er veel cafestol in zit. Cafestol is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en niet goed is voor de bloedvaten. Wat betreft espresso of koffie van cups geldt het advies om niet meer dan 2-3 kopjes per dag te drinken (vanwege de cafestol). Als je graag koffie drinkt, kun je dus het beste gewoon ouderwetse filterkoffie drinken. Filterkoffie bestaat voor 98,8 procent uit water en levert dus nauwelijks calorieën. Koffie bevat ook geen eiwitten, koolhydraten, suikers en vetten (als je het zwart drinkt).

Hoeveel koffie mag ik drinken?
Cafeïne (de stof in koffie waarom veel mensen het graag drinken), zorgt voor energie en het houd je wakker. Dat is slechts van korte duur, want na een half uur is het effect alweer verdwenen. Teveel cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, een onrustig gevoel, angstgevoelens en hoofdpijn. Daarom is het advies om niet te veel koffie te drinken: maximaal 400 milligram cafeïne per dag, dat staat gelijk aan 4 kopjes koffie per dag.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koffie?
1. Koffie kan je helpen om af te vallen
Uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling 3 tot 11% stijgt na het drinken van koffie met cafeïne. Hierdoor verbrand je extra calorieën, zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Koffie (zonder melk en suiker) kan je dus helpen om af te vallen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de rest van je voedingspatroon ook gezond is.

2. Koffie maakt energieker en slimmer
Cafeïne verbetert je geheugen, reactiesnelheid, alertheid, humeur en algemene cognitieve vermogen.

3. Koffie bevat gezonde voedingsstoffen
Een grote mok zwarte koffie bevat onder andere vitamine B12, B5, B1 en B3, magnesium en kalium.

4. Koffie bevat veel antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, die je cellen kunnen beschadigen. Hierdoor speelt koffie en belangrijke rol in het vertragen van het verouderingsproces en het ondersteunen van je weerstand tegen ziektes.

Zitten er ook nadelen aan het drinken van koffie?
Cafeïne heeft naast gezondheidsvoordelen ook gezondheidsnadelen als je er teveel van binnenkrijgt. Als je teveel cafeïne binnenkrijgt op een dag, kun je last krijgen van bepaalde symptomen, zoals slapeloosheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen, buikvet, hoofdpijn en angstgevoelens.

Conclusie
Zwarte koffie past in de Schijf van Vijf. Vooral filterkoffie is aan te raden, omdat het maar 1 Kcal bevat en geen eiwitten, vetten en suikers. Ook zitten er een aantal gezondheidsvoordelen aan vast. Neem echter niet meer dan 4 kopjes per dag, dan heb je baat bij de voordelen en geen last van de nadelen. Geniet dus straks van een lekker bakkie (met iets gezonds erbij natuurlijk).