Is alcohol (on)gezond?

Is alcohol (on)gezond?

Alcohol wordt al snel geassocieerd met “gezellig”. Soms hoor je dat alcohol ook positieve gezondheidseffecten zou hebben als je het in beperkte hoeveelheid binnenkrijgt. Is alcohol (on)gezond? In dit artikel de belangrijkste informatie over drank en de (on)gezondheid ervan.

Definitie alcohol
Alcohol is een heldere, kleurloze, vloeistof met een sterke geur (scheikundige naam = ethanol). Alcohol wordt gemaakt tijdens de gisting van fruit of granen. Het levert een percentage van 15% alcohol op langs de natuurlijke weg. Het (kunstmatige) proces om sterke drank te maken heet destilleren.

Hoe lang blijft alcohol in je lichaam?
Een glas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om het af te breken in je lichaam. Daarbij moet wel de aantekening gemaakt worden dat de drank wordt geserveerd in een bijbehorend glas. Whiskey in een wijnglas heeft uiteraard veel meer tijd nodig om af te breken, omdat de hoeveelheid dan aanzienlijk meer is.

Kater tegengaan
Soms wordt er wel eens gezegd dat een paar koppen koffie zouden helpen om de afbraak van alcohol te versnellen. Dat is echter niet waar. Als je een avond flink hebt doorgehaald blijft de alcohol lang in je lichaam zitten. Ook een paar glazen water helpt niet tegen een kater.

Alcohol en de lever
De lever verwerkt en vervoert afvalstoffen. Alcohol is een giftige stof voor je lichaam. Als je dus veel alcohol drinkt, kunnen er leverkwalen ontstaan, zoals levercirrose en leververvetting.

(On)gezond?
Er zijn bewijzen dat je bij een beperkte hoeveelheid alcohol per dag een lager risico zou hebben op hart- en vaatziekten.

Maar er zijn ook veel gezondheidsnadelen:
*Volwassenen hebben een verhoogde kan op borstkanker bij meer dan 1 glas alcohol per dag.
*Het drinken van alcohol vergroot de kans op darm- en longkanker.
*Door het drinken van alcohol kun je sneller dementie ontwikkelen.
*De bloedsuikerspiegel wordt verstoord door het drinken van alcohol.
*Het drinken van alcohol verhoogt de kans op leveraandoeningen.

Kortom: het kleine voordeel dat er zou zijn, weegt niet op tegen alle nadelen. Wees dus voorzichtig met alcohol.

Wil je meer lezen over gezondheidseffecten van bepaalde dranken? Lees dan mijn blogs over koffie en thee.

Bron: bnnvara.nl/kassa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

delingen