Gezonde drankjes voor je kind

Gezonde drankjes voor je kind

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken, hebben 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven Nationale Kraanwaterdag in het leven geroepen. Omdat de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater zo goed is, is het ook het gezondste drankje om te drinken. Veel kinderen (en volwassenen) drinken nog veel suikerhoudende dranken en dat kan echt anders. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Drinkpakjes

Veel kinderen nemen pakjes drinken mee naar school. Voor bij het 10-uurtje en (als er sprake is van een continue rooster) vaak ook nog een voor bij de lunch. Veel ouders geven de pakjes mee, omdat het zo makkelijk is. Naast het vele afval dat het met zich meebrengt, krijgen kinderen ongemerkt heel veel suikers en calorieën binnen. En al die suikers zijn ook niet goed voor je tanden. Een pakje drinken bevat al snel 4-5 suikerklontjes (1 suikerklontje is 4 gram), dus dat zijn bijna 10 suikerklontjes (40 gram suiker) op één dag. En dan hebben we het nog niet gehad over al het snoep, koek en zoete broodbeleg dat elke dag gegeten wordt.

Suikermaxdag

Kinderen krijgen veel te veel suiker binnen op één dag. Op 9 juli van dit jaar hebben kinderen tussen de 4 en de 8 jaar hun suikermaxdag gehad. Dat betekent dat ze op die dag al genoeg suikers binnen hebben gekregen voor een heel jaar. En toen was het jaar nog maar halverwege! De hoeveelheid suiker per dag voor kinderen staat gelijk aan één pakje drinken. Met dit gegeven in je achterhoofd is het dan ook wel logisch dat de suikermaxdag al halverwege het jaar is bereikt.

Wat dan wel?

Nu je weet dat pakjes drinken veel suikers bevatten, is de vraag: wat dan wel? Water is natuurlijk het allergezondst om te drinken. Het bevat geen suiker en geen calorieën en het is de beste dorstlesser. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop en duurzaam. Geef je kind een leuke drinkfles mee naar school (die hij/zij zelf mag uitkiezen) voor bij het 10-uurtje. Als je thuis bent, kun je een glas water ook nog pimpen met ijsblokjes, fruit of een (papieren)rietje. Voor bij de lunch volstaat een beker melk of (als je kind geen melk lust) magere drinkyoghurt. Bij drinkyoghurt zit veel verschil in de hoeveelheid suiker. Optimel is een prima drinkyoghurt en bevat “slechts” 1 suikerklontje. Melk en optimaal drinkyoghurt zijn ook verkrijgbaar in de houdbare variant in pakjes. Dus mocht je kind een continuerooster hebben en de school beschikt niet over een koelkast, dan is dit een goed alternatief.

Goed voorbeeld doet volgen

Als je je kind gezonde dingen wit laten drinken, dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Drink lekker veel water en wissel het af met thee en/of koffie. Het drinken van gezonde drankjes scheelt namelijk heel veel suikers en calorieën op een dag.