Gevarieerd eten, zó doe je dat.
Om een gezonder eetpatroon aan te nemen, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Maar waarom is dat zo belangrijk en hoe ziet het er in de praktijk dan uit? Gevarieerd eten, zó doe je dat!
Waarom gevarieerd eten?
Allereerst is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, mineralen en vitamines. Voedingsstoffen hebben verschillende functies, zoals de groei en ontwikkeling van je cellen, het leveren van energie en opslag. Er is niet een specifiek voedingsmiddel dat al deze voedingsstoffen bevat. Het is daarom belangrijk dat je veel verschillende voedingsmiddelen nuttigt, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt.
Daarnaast is het voor je darmen ook goed om gevarieerd te eten. De bacteriën in je darmen zijn erg belangrijk voor je verwerking van je voedsel. Verschillende bacteriën werken goed op verschillende soorten eten. Het is voor je darmen dus ook belangrijk om gevarieerd te eten. Anders vallen er bacteriën weg die misschien wel een belangrijke rol spelen in allerlei lichamelijke processen.
Variëren bij het ontbijt
Veel mensen ontbijten elke dag hetzelfde, maar dat kan ook anders. Je hoeft echt niet elke ochtend iets anders te eten, maar variëren is wel belangrijk. Je kunt ontbijten met volkoren boterhammen met gezond beleg (bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas of hummus), maar je kunt ook eens ontbijten met muffins op basis van havermout, zelfgemaakte ontbijtkoek, een omelet of een bakje yoghurt/kwark met ontbijtgranen en vers fruit.
Variëren bij de lunch
Ook bij de lunch eten veel mensen hetzelfde: vaak worden er snel een paar boterhammen gesmeerd. Maar ook dat kan anders. Varieer eens met beleg en neem groente bij je lunch. Neem in de winter bijvoorbeeld een kom soep met een tosti erbij en maak in de zomer een lekkere salade.
Variëren bij de avondmaaltijd
Bij de avondmaaltijd lukt het de meeste mensen vaak wel om te variëren. Probeer elke dag van de week een andere groente te verwerken in je gerecht en wissel af met aardappels, rijst en pasta. Elke dag vlees is niet nodig. Wissel af met vis, peulvruchten, noten of eieren.
Variëren met tussendoortjes
Het is belangrijk om je tussendoortjes te plannen. Wanneer je dat niet doet, krijg je sneller honger en ben je geneigd om snel even iets te pakken uit de voorraadkast. Je eet dan vaak ook meer dan eigenlijk nodig is. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn: een stuk fruit, rauwkost, een handje ongezouten noten, een plak zelfgebakken bananenbrood of een paar olijven.
Plannen
Om goed te kunnen variëren in je voeding, is het belangrijk om je maaltijden te plannen. Bedenk voor een aantal dagen wat je ’s avonds wilt gaan eten, zodat je voldoende varieert en alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk de avond van tevoren na over het ontbijt en de lunch voor de volgende dag. En denk ook na wat je als tussendoortjes gaat eten. Door na te denken over wat je gaat eten, wordt je eetpatroon gevarieerder en dat heeft een positieve invloed op je gezondheid!