Dit zijn de principes van intuïtief eten

Dit zijn de principes van intuïtief eten

De laatste weken zijn er veel berichten te lezen over intuïtief eten. Door meer te eten vanuit je intuïtie kom je meer in contact met je eigen innerlijke signalen, zoals honger en verzadiging. Het is geen dieet, maar je vertrouwt erop dat je lichaam je vertelt wanneer, wat en hoeveel je moet eten. In dit artikel leg ik je de principes van intuïtief eten uit.

Respecteer je hongergevoel

Honger is een normaal biologisch proces. Je lichaam moet weten dat het consequent toegang heeft tot voedsel. Zorg daarom dat je voldoende energie en koolhydraten binnenkrijgt. Als je je lichaam niet voldoende voeding geeft, kun je de neiging krijgen om te gaan overeten. En dat is wat je juist niet wilt. Respecteer dus je hongergevoel en eet als je honger hebt.

Stop de strijd met eten

Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Als je je bepaalde voedingsmiddelen gaat ontzeggen, dan kan te veel eten of een ongecontroleerde eetbui een gevolg hiervan zijn. Het teveel eten veroorzaakt schuldgevoelens, waardoor de cyclus weer opnieuw begint.

Voel je voldaan

Als je je niet voldaan voelt na een maaltijd, dan blijf je waarschijnlijk zoeken naar dat ene ding waardoor je je voldaan en tevreden voelt. Het kan dan moeilijk zijn om je ‘klaar’ te voelen met eten. Het is belangrijk dat je eet wat je echt wilt in een uitnodigende omgeving. De kans is groot dat je je dan meer voldaan en tevreden voelt.

Voel je verzadiging

Als je gaat eten op het moment dat je honger hebt, dan gaat het gevoel van verzadiging steeds meer komen. Pauzeer een keer tijdens je maaltijd en vraag jezelf af hoe het eten smaakt en wat je huidige hongerniveau is. Zo ben je ook bewuster met je voeding bezig. Uiteindelijk moet je erop vertrouwen dat je jezelf het eten geeft waar je zin in hebt.

Eet niet meer uit emotie

Veel mensen eten uit emotie. Ze eten uit angst, eenzaamheid, woede of verveling. Iedereen ervaart verschillende emoties in het leven. Het is dan ook goed om andere oplossingen te bedenken om met je emoties om te gaan. Eten kan op de korte termijn troost bieden, maar het lost uiteindelijk niets op. Om het probleem op te lossen zul je de bron van de emotie moeten aanpakken.

Respecteer je lichaam

Het is belangrijk dat je je lichaam respecteert, zodat je je beter kunt voelen over jezelf. Wees realistisch en probeer dankbaar te zijn voor alles wat je lichaam voor je doet. Dit zal wat tijd kosten, maar het is zeker de moeite waard. Elk lichaam verdient namelijk respect!

Kom in beweging!

Veel mensen zien lichaamsbeweging als iets dat ze “moeten doen”. Met intuïtief bewegen, beweeg je om verbinding te maken met jezelf. Je hoeft hiervoor echt niet naar de sportschool. Ga een stuk wandelen of pak de fiets en voel het verschil. Als je lekker beweegt dan zul je merken dat je meer energie krijg en beter slaapt.

Kies voor gezonde voeding


Kies voor eten dat goed is voor je gezondheid, eten dat je lekker vindt en je een goed gevoel geeft. Kies goede voeding, omdat je graag goed voor jezelf wilt zorgen. Denk dus niet teveel in beperkingen, geniet ook vooral af en toe van een stukje taart of een frietje. Het gaat erom wat je consequent eet, gedurende een langere periode.

Ben je op zoek naar een gezondere leefstijl, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op. Wie weet word ik dan binnenkort jouw personal voedingscoach.