Dit moet je weten over noten en zaden

Dit moet je weten over noten en zaden

Elke dag een handje noten. Dat is het advies vanuit het voedingscentrum. Maar waarom eigenlijk? In dit artikel vertel ik je de gezondheidsvoordelen van noten en zaden en leg ik je uit op welke manieren je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid noten en zaden kunt komen. Lees dus vooral even verder, want dít moet je weten over noten en zaden.

Waarom zijn noten en zaden gezond?

Noten en zaden bevatten veel goede onverzadigde vetten die het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) verlagen. Daardoor wordt het risico op hart- en vaatziekten kleiner. Naast gezonde vetten bevatten noten veel eiwitten, vezels en vitamines en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E. Reden genoeg dus om elke dag een handje noten te eten.

Verschillende soorten

Er zijn veel soorten noten en zaden. De beste keuze zijn de ongezouten varianten. Bij noten kun je bijvoorbeeld kiezen uit walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en amandelen. Ook in zaden heb je heel wat keuze: zonnebloem- en pompoenpitten, lijn-, sesam- en chiazaad en pijnboompitten.
Ongebrande noten zijn iets gezonder dan gebrande noten, omdat ze niet zijn bewerkt en alleen de van nature aanwezige voedingsstoffen bevatten. In dit artikel kun je nog veel meer informatie lezen over de verschillende noten.

Impact op het milieu

Notenbomen nemen veel CO2 op, waardoor de teelt een lage broeikasintensiteit heeft. Er is ook weinig grond nodig om noten te telen. Het meest nadelige effect op het milieu is het relatief hoge waterverbruik. Eet dus niet té veel noten. Over de impact van zaden op het milieu is nog niet veel bekend, maar deze zou lager zijn dan bij noten.

Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig of allergisch voor noten. Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie. Het kan dus zijn dat je wel allergisch bent voor noten, maar niet voor pinda’s, of omgekeerd.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is dus een handje per dag (15-25 gram). Je kunt op verschillende manieren aan deze dagelijkse hoeveelheid komen:
– een handje ongezouten noten als tussendoortje
– een schaaltje kwark met noten/zaden en fruit als ontbijt
– 2 volkoren boterhammen/crackers/rijstwafels met notenpasta of 100% pindakaas
– fijngehakte noten/zaden door een salade
– een handje cashewnoten door een noedelgerecht
Op mijn website vind je ook allerlei recepten waar noten in verwerkt zijn.

Word je dik van noten?

Sommige mensen denken dat je dik wordt van noten, omdat ze vetten bevatten. Noten bevatten echter goede vetten (onverzadigde vetten) en die zijn juist goed voor je gezondheid. Noten geven je ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Ga dus elke dag voor een handje noten/zaden!