Dit moet je weten over fruit.

Dit moet je weten over fruit.

Het advies vanuit het voedingscentrum luidt: eet 2 stuks fruit per dag. Maar hoe ziet dat eruit in je dagelijks leven? Zit er verschil in fruit wat betreft gezondheidswaarde? En is vers fruit gezonder dan uit de diepvries? Neem even de tijd om dit artikel te lezen, want dit moet je weten over fruit.

Waarom fruit?
Fruit bevat weinig calorieën en bevat veel voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk en stoelgang en helpen je om je verzadigd te voelen (en dus snoepen tegen te gaan).
Fruit is goed voor je gezondheid. Het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagd en er is een lager risico op diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. 

Variatie
Er is niet één soort fruit dat alle voedingsstoffen bevat, dus is het belangrijk om te variëren. Aardbeien, sinaasappels en kiwi’s bevatten veel vitamine C. Bananen bevatten kalium dat goed is voor het verlagen van je bloeddruk en goed is voor je spieren. Aardbeien en sinaasappels bevatten veel foliumzuur dat essentieel is voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Wissel dus af met het eten van fruit.

Vers fruit of uit de diepvries?
Fruit dat in de supermarkt ligt, wordt vaak eerder geplukt zodat het nog verder kan rijpen tijdens het vervoer naar de winkel. Maar door het eerder plukken van het fruit, is de optimale hoeveelheid voedingsstoffen nog niet bereikt. Fruit dat in de diepvries ligt, wordt daarentegen geplukt op het moment dat het fruit op z’n rijpst is. Het fruit wordt binnen een aantal uur ingevroren en behoudt daardoor z’n voedingsstoffen. Soms is diepvriesfruit dus zelfs nog iets gezonder dan vers fruit.

Hoe kom ik aan 2 stuks fruit per dag?
Veel mensen komen niet aan 2 stuks fruit per dag. Je kunt op verschillende manieren ervoor zorgen dat je aan je dagelijkse hoeveelheid fruit komt. Door de kwark als ontbijt aanvullend met een beetje ontbijtgranen, een fruitsalade bij de lunch, bananenpannenkoekjes als ontbijt of bij de lunch, een schaaltje yoghurt met fruit als toetje of gewoon een stuk fruit als tussendoortje.

Conclusie
Of je nu vers fruit eet of uit de diepvries, zorg ervoor dat je minstens 2 stuks fruit per dag eet. Het bevat weinig calorieën, bevat veel belangrijke voedingsstoffen en het is belangrijk voor je gezondheid. Naast fruit is ook groente belangrijk voor je gezondheid. Lees hier alles wat je moet weten over groenten.