Daarom is een goede nachtrust belangrijk.

Daarom is een goede nachtrust belangrijk.

Als personal voedingscoach ben ik gespecialiseerd in het geven van voedingsadvies. Maar voor een gezonde leefstijl is het nét zo belangrijk om goed en voldoende te slapen. In 2018 had 25 procent van de mensen ouder dan 25 jaar slaapproblemen. Een zorgwekkende situatie, want een chronisch slaaptekort brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. In dit artikel leg ik je uit waarom een goede nachtrust zo belangrijk voor je is.

Concentratie
Als je een nacht niet goed hebt geslapen merk je vaak meteen dat je meer moeite moet doen om je te kunnen concentreren en dat je vaker fouten maakt. Volwassenen hebben zo’n 8 uur slaap per nacht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Op tijd naar bed dus.

Gezondheid
Te weinig slaap heeft niet alleen gevolgen voor je concentratie, maar ook voor je gezondheid. Te weinig slaap heeft impact op je organen en geeft meer kans op hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en depressiviteit.

Voldoende slaap houdt je slank
Als je onvoldoende en slecht slaapt verandert je hongerhormoon, waardoor je eerder trek hebt en minder snel een vol gevoel hebt. Mensen die te weinig slaap krijgen hebben ook vaak zin in zoetigheid. Dat komt omdat het deel van je hersenen dat wordt geassocieerd met beloningen wordt geactiveerd als je weinig slaapt. Je produceert ook meer cortisol (stresshormoon) als je weinig slaapt. Dat kan je bloedsuikerspiegel de volgende dag beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt ook nog dat mensen met een slaaptekort per dag gemiddeld 385 extra calorieën innemen (een groot stuk taart). Heb je vaak zin in zoetigheid en eet je vaak meer dan nodig/goed voor je is? Kijk dan eens naar je slaappatroon. Op de lange termijn hebben mensen met een slecht slaappatroon grote kans op overgewicht en obesitas.

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?
Zorg ervoor dat je een paar uur voordat je gaat slapen geen cafeïne houdende dranken meer neemt, zoals koffie, cola en thee (kruidenthee kan wel, dit bevat geen cafeïne). Zorg er ook voor dat je overdag voldoende beweegt (zowel binnen als buiten). Zet de computer, tablet en telefoon ’s avonds op tijd uit en houdt schermen uit je slaapkamer. Welterusten!